Subscribe to RSS - Tkalski atelje

Slovenski etnografski muzej

Prikaz tkanja
Contact 
040 780 782
Odprto 

Torek – nedelja
10.00 – 13.00.
Ob muzejskih prireditvah in po dogovoru.

Tkalski atelje

V tkalskem ateljeju se odvija živa muzejska dejavnost. Ročno tkanje sodi med najstarejše obrti na Slovenskem, ki je bila vitalna še v 18. in v prvi polovici 19. stoletja, saj so imeli statve skoraj pri vsaki hiši. Le maloštevilni tkalci in tkalke ter ljubitelji se danes še ukvarjajo z ročnim tkanjem, saj ga je izpodrinilo cenejše industrijsko izdelovanje blaga.

V tkalski delavnici SEM lahko obiskovalci doživijo izkušnjo ročnega tkanja: demonstracijo postopkov, seznanjanje z naravnimi materiali, v tkanju se lahko preizkusijo tudi sami.

Tkalsko delavnico SEM vodita tkalki, univerzitetni diplomirani inženirki tekstilne tehnologije, Mojca Tomšič in Barbara Lapuh. Z ročnim tkanjem se ukvarjata in izkušnje pridobivata že skoraj četrt stoletja. Pri razumevanju ročnega tkanja sta se ozrli po široki in pisani slovenski tkalski dediščini, ki sta jo združili s sodobnimi smernicami ročnega tkanja. Oblikovali sta svoj stil tkanja, njuni izdelki pa so unikatna ročna dela s certifikatom. Njune izdelke iz naravnih materialov - šale, torbe in torbice, denarnice, pasove, krpare … - lahko obiskovalci tudi kupijo.

Tkalki po dogovoru izvajata občasne delavnice in individualne ali skupinske tečaje ročnega tkanja za otroke in odrasle.

Tkalski ateljeOtroška delavnica v tkalskem ateljejuPrikaz tkanjaTkalski izdelkiTkana košaraŠali

Past

16.09.2012
The Pottery and the Weaving studio invites you to an Open day on Sunday, September 16, from 10.00...
Lončarski ateljeTkalski atelje
Sunday, 16. September 2012 - 10:00